Vinarija McC

Potes Kulina, Milin Do 21, Erdevik, Srem

 

Vlasnik: Don McCulloch

 

McC vinarija proizvodi organska i biodinamička vina u Erdeviku, na Fruškoj gori. Vlasnik vinarije je Don McCulloch, Škot koji je sa suprugom Sekom Nikolić 2008. godine kupio vinograd u Erdeviku posađen 2009. godine. Zajedno šire svest i znanje o drugačijem i kvalitetnijem pristupu uzgoja grožđa. Osvojili su nekoliko značajnih nagrada, naročito na Decanteru. McC vino je bilo jedini predstavnik Srbije u UN u Njujorku, 2014.godine a svake godine doniraju vino povodom rođendana britanske kraljice. Od 2015. godine Don je član BSCC, The British - Serbian Chember of Commerce.

english

 

mob: +381 63 65 32 02

mob: +381 63 69 81 12

 

VINARIJA

Vinarija je lep i nov turistički objekat korisne površine 221,17 kvadrata gde posetioci mogu da uživaju u pogledu, najkvalitetnijim vinima i mnogo da nauče o bogatoj istoriji kraja. Locirana je na obroncima Fruške gore, na vinskom putu i ruti Ilok-Erdevik. Nalazi se na području gde su rimski carevi p.n.e proizvodili vina i ima godišnju proizvodnju oko 15.000 boca. Crvena vina odležavaju u srpskom hrastu, ukupno 35 buradi, desetak inox i još plastičnih sudova. Uz proizvodnu i barik, te degustacionu salu, na spratu je prostor za prijem prijatelja i gostiju. Poseduju dvorište sa malim voćnjakom a poseban doživljaj je prelepi pogled odatle na biodinamičke vinograde.

1/4

english

 

VINOGRADI

Vinogradi površine tri hektara zasađeni su 2009. godine na južnim padinama Fruške gore i pripadaju sremskoj lesnoj ravni. Potez je Neptin, katastarska opština Erdevik, Fruškogorsko vinogorje. Prvi su u u Srbiji koji su zasadili sortu malbek. Dobar položaj vinograda i dovoljan broj sunčanih dana, te povoljan vetar i oprašivanje omogućili su proces biodinamike i kvalitetnu proizvodnju. U vinogradu uspevaju sorte merlo, malbek, kaberne fran, kaberne sovinjon, pino noar, traminac, rajnski rizling, sovinjon blan. Sastav zemljišta je gajnjača na lesu i kreču koji se sastoji od kvarca i feldstata. Spada u najcenenjenija fruškogorska vinogradarska zemljišta.

english

 

KAKO JE POČELO

Don McCulloch je veći deo profesionalne karijere proveo kao lično obezbeđenje britanske kraljevske porodice a zatim bio detektiv u specijalnoj jedinici Scotland Yard. Oženio je državljanku Srbije Seku Nikolić koja je čuveni bionergetičar i poseduje privatnu ordinaciju u Londonu gde su i živeli. Nakon penzionisanja 2005. godine Don odlučuje da se bavi proizvodnjom organskog i biodinamičkog vina o čemu je mnogo naučio na Novom Zelandu od prijatelja koji je tamo najveći proizvođač vina. Na Frušku goru dolazi sa suprugom gde fasciniran prirodom kupuje vinograd, zemlju i malu kuću. Prva berba 2011. je izuzetna a vino se uslužno proizvodi u vinarijama Salaxia, pa zatim u Mačkovom Podrumu, da bi konačno 2018. godine izgradio sopstvenu vinariju i uspešno prvoizveo prva vina.

english

 

VINA

Sva vina su uzgajana i proizvedena po principima biodinamike. Kristalno bistra, sortna kod belih, visokog su ekstrakta, perfektno harmonična i krajnje karaterna. Kod crvenih, kupaže merloa i kabernea sa kaberne franom i malbekom , otkrivaju potpuno novi svet u srpskom vinarstvu.

english

 

PREPORUKA VINO.RS

 

 

McC Coupage

(Merlot-Malbec-Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon) - Brend najpoznatiji u javnosti, takozvana velika kupaža. Dominira uticaj merloa sa 60% dok je ostalih sorti podjedanko. Berba 2011 osvojila je bronzu na Decanteru i srebro na ocenjivanju Vino.rs, a sledeća berba zlato 2014. godine. Odlikuje ga punoća voćnih aroma sa udelom začina i cveća. Procesom odležavanja razvile su se note vanile, duvana, slatkog drveta i mineralnosti. Prema rečima stranih autora, vino „ima ukus vina punog integriteta" (Julia Harding MW). „Ovo je divan primer kako crveno vino može biti kompleksno i razvijeno a da nije teško, bez predugog ležanja u hrastovom buretu i preteranog presovanja grožđa" (Monty Waldin- autoritet u proizvodnji organskih i biodinamičkihvina). „Kvalitet McC McCulloch vina je impresivan " (Duncan McFariane- Osnivač &CEO Indevin Group LTD, najveći proizvođač vina na Novom Zelandu). Sa 14% alkohola odlično se slaže uz jela sa roštilja, biftek, ćuretinu, odreske, lazanje, razna variva.

 

 

english

 

Crvena vina / Red

 

Bela vina / White

Rajnski Riesling

Sauvignon Blanc

Merlot-Malbec

Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon

Pinot Noir

Traminac

 

Prijavite se i saznajte prvi aktuelnosti iz vinarije,
gde i kada su degustacije i promocije, koja su nova vina...  

Pošalji

Scroll
to top

Scroll
to top